Dat je denkt dat je denkt aan vroeger

3  5 6
SHORTLIST INTERNATIONAL PLAYWRITING CONTEST 2012 (The Internationalists).

Lees hier een fragment uit ‘Dat je denkt dat je denkt aan vroeger’     

‘En het eerste dat ze vragen
het eerste dat ze allemaal vragen
in stilte of hardop
beschaamd of vol overgave
aan zichzelf of aan de hele wereld
is
waarom ik?
waarom – in godsnaam – ik?
Alsof daar enige logica achter steekt.
Alsof dat meer dan toeval is.
Alsof wij het wel snappen.’

In ‘Dat je denkt dat je denkt aan vroeger’ weet Christiaan, vers van de middelbare school en met de wereld aan z’n voeten, niet wat hij met zichzelf aan moet. Terwijl zijn vrienden en vriendin zich opmaken om te gaan studeren, is hij wanhopig op zoek naar iets groots. Iets echts.
En dus gaat hij het leger in. Want wat zou hij anders? Zijn vrienden verklaren hem voor gek, zijn vriendin is woedend. Al snel wordt hij naar Afghanistan uitgezonden. Op de laatste dag van zijn verblijf daar ontploft er een bom en komt hij samen met een aantal andere jonge soldaten vast te zitten onder het puin.

‘Dat je denkt dat je denkt aan vroeger’ vertelt drie verhalen: het verhaal van de soldaten die langzaam maar zeker uit hun leven wegvallen. Het verhaal van de achterblijvers, die zich proberen te verzoenen met Christiaans vertrek, en hun eigen, snel veranderende, levens. En het verhaal van de fantasie van Christiaan, die steeds meer de macht grijpt.
Deze drie verhaallijnen komen samen in een fragmentarisch stuk over volwassen worden. Over de zoektocht naar iets echts, ten koste van alles.

Regie: Anika Abbing
Tekst: Koen Caris
Begeleiding: Gijsje Kooter
Spel: Robin Puskas, Nienke Rombouts, Dylan Vianen, Noëlla Cornelisse, Anouk Molenaar, Rosanne Bos, Lisa Ouwendijk, Vienna Roos, Amber Torenbeek, Jennifer Muller

Première: maart 2011